Ο ΗΡΩΑΣ ΤΟΥ 1821 ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΛΑΜΙΩΤΗΣ «ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ» ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΜΟ - ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΗΡΙΑ ΗΡΩΟΥ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΛΑΜΟΥ.

καλαμοσ_11_22

«Ο οπλαρχηγός ήρωας του 1821 Ιωάννης Καλαμιώτης επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του στον Κάλαμο του Δήμου Ωρωπού». Με αυτά τα λόγια ο Καλαμιώτης φιλόλογος ιστορικός ερευνητής Δημήτρης Μίχας ξεκίνησε την ιστορική αναφορά του σχετικά με την ανάδειξη της σπουδαίας προσωπικότητας του αγώνα κατά του οθωμανικού ζυγού φωτίζοντας παράλληλα ημερομηνίες και άλλα σημαντικά γεγονότα που αφορούν στον Κάλαμο και στα γύρω χωριά.

Λίγο νωρίτερα ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης και η πρόεδρος του Αρβανίτικου Πολιτιστικού Συλλόγου "ΜΠΕΣΑ" Mαρία Κιούση Γκικάκη έκαναν μαζί τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας στο κέντρο της γραφικής πλατείας του Καλάμου, αφιερωμένη στον Ιωάννη Καλαμιώτη έργο του γλύπτη Γιάννη Σελεπέ.

Ο Ιωάννης Καλαμιώτης γεννήθηκε στον Κάλαμο, έλαβε μέρος σε όλα τα μεγάλα επαναστατικά γεγονότα στη βορειοανατολική Αττική, πολέμησε με επιτυχία τους Τούρκους και έπεσε ηρωικά στη μάχη του Σερπετζέ στην Ακρόπολη.

Ο αντιδήμαρχος Καλάμου Παναγιώτης Κιούσης καλωσόρισε τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν, ο δήμαρχος Ωρωπού Γιώργος Γιασημάκης, ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου ο οποίος αναφέρθηκε στη ζωή και τη δράση του Ιωάννη Καλαμιώτη όπως την έχει καταγράψει στο βιβλίο του «Ο απελευθερωτικός αγώνας στην Αττική το 1821», ο βουλευτής της Ν.Δ. Βασίλης Οικονόμου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αθανάσιος Αθανασίου και Παναγιώτης Σκουρολιάκος και η υποψήφια Βουλευτής της Ν.Δ. Βάσω Κόλλια. Όλοι αναφέρθηκαν στη σημασία διατήρησης της αρβανίτικης γλώσσας και παράδοσης.

Παρέστησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής Νίκος Πέππας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τρομπούκης, οι αντιδήμαρχοι Παναγιώτης Κιούσης, Γιάννης Κανελλόπουλος, Ευάγγελος Ηλιάσκος, Ανδρέας Γαζβινιάν, Γιώργος Αρμυριώτης, Γιάννης Δήμας, ο πρόεδρος της ΚΕΔΩ Άγγελος Χατζηιωάννου, ο Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Άγγελος Καλύβας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Νίκος Λούπης, Θωμάς Ρούσης, Δημήτρης Βελτανιώτης, Ανδρέας Θεοδώρου, Χρήστος Σαμπάνης, Παναγιώτης Πέππας, Πέτρος Δέδες, Κωνσταντίνος Λίτσας, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Καλάμου Δημήτρης Χορμοβίτης, η Πρόεδρος της Τ.Κ. Καπανδριτίου Μαρία Ντάση, τοπικοί σύμβουλοι, η πρώην Βουλευτής Ιωάννα Στεργίου, ο πρόεδρος της ΕΣΠΑΑΚΑ Σπύρος Γιακουβής, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφάνων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=MOP-OTUpKZc

https://www.facebook.com/oropos.gov.gr

Aπό το Γραφείο Τύπου του Δήμου Ωρωπού