Χωριό της ΒΑ Αττικής απέχει 33 χιλιόμετρα από την Αθήνα και βρίσκεται στις Ανατολικές παρυφές της Παρνηθας και σε υψόμετρο 340 μέτρων.Συνορεύει με το Καπανδρίτι και τις Αφίδνες. Εχει 1483 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001 .Ο οικισμός ονομαζόταν Μάζι ως το 1927 οπότε ονομάστηκε Πολυδένδρι. Ανηκε ως το 1912 στην κοινότητα Καπανδριτίου και στο Δήμο Μαραθώνα. Το 1929 αποσπάστηκε από την κονότητα Καπανδριτίου και απετέλεσε ξεχωριστή κοινότητα. Το 2001 αναγνωρίστηκαν και προσαρτίστηκαν στο Πολυδένδρι οι οικισμοί Ταξιάρχες, Αγιος Γεώργιος, Ηρακλειδεις.
Η παλιότερη ονομασία Μάζι προέρχεται σύμφωνα με μαρτυρίες από το Βυζαντινό στρατηγό Μαζη που δηλώνει την παρουσία του χωριού από τα Βυζαντινά χρόνια.Υπάρχει και το ενδεχόμενο η ονομασία να είναι αρβανίτικης προέλευσης και ωφείλεται στους Μαζαρακαίους μια από τις πιο γνωστές αρβανίτικες φάρες. Το ίδιο εξάλλου τοπωνύμιο Μάζι ή Μαζαράκι συναντόυμε και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας καθώς και το επώνυμο ο/η Μαζαράκης/η.Ο Νέριος Ατζαγιόλι εποίκισε Αλβανούς στην Αττική και Βοιωτία από το 1385 ως το 1394 για να προστατεύσει το δουκάτο των Αθήνων.Το Μάζι ( Πολυδένδρι ) το Βελλιατζίκι (Μκροχώρι), το Ρεύμα Προσάλεσι ελέγχουν την διάβαση Αθηνων Θηβών και φαίνεται ότι έπαιζαν σημαντικό ρόλο στην άμυνα της πόλης των Αθηνών. Το τοπωνύμιο Μάζι ο Κ. Μπίρης το ερμηνεύει ότι σημαίνει τον Κορυφαίον ,ενώ ο Hahn ως ψυμίθιον που παράγει η δρυς.
Το χωριό καταστράφηκε από το Δράμαλη όταν κατέβαινε στην Πελλοπόνησο και αμέσως ξαναχτίστηκε. Από έρευνα που έγινε από το Δημοτικο σχολείο στα Γ.Α.Κ. κατοικοι του Πολυδενδρίου συμμετείχαν στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του1821.Ο Αναγνώστης ΠαπαΙωάννης, πάρεδρος του χωρίου Μάζι, ο Αθανάσιος Σαρκίρης, ο Γεωργάκης Τουλιμάζης τιμήθηκαν το 1944 με χάλκινο Αριστειο καθώς και ο Ιωάννης Βασιλάκος το 1841 με το σιδηρούν Αριστείο.
Το Πολυδένδρι δικαιώνει το ονομά του καθώς είναι κτισμένο ανάμεσα σε ρεματιές και σε δάση. Μια μόνο λαβωματιά δέχεται στη πλευρά του από το νταμάρι του Ντουμάνη. Μεγάλες βίλες είναι σκορπισμένες στις πλαγιές του βουνού και μικρα σπίτια όσο πλησιάζουμε στο κέντρο του χωριού.Οι αυλές των σπιτιών είναι λουλουδιασμένες και σκορπούν την εωδία της Άνοιξης παντου και δείχνουν τη χαρά και την ευγένεια των ανθρώπων που κλείνουν μέσα τους τα σπίτια. Στο κέντρο του χωριόυ σώζεται η παλιά βρύση και το πηγάδι.Τα παλία σπίτια είναι μικρα και φιλόξενα όπως οι κάτοικοι του.Γνωστες και οι παραδοσιακές ταβέρνες του Πολυδενδρίου προσφέρουν γευστικές και καλομαγειρεμμένες απολαύσεις με χωριάτικους μεζέδες για ορεκτικά που κορυφώνονται με τα ψητά στα κάβουνα.Ο επισκέπτης μπορει να διαλέξει μια από τις τοπικές ταβέρνες που όλες λειτουργουν χειμώνα καλοκαίρι τα Σαββατοκύριακα. Θυμηθείται τη Γαλήνη, το Φεράζι, το Διονύση, το Τζάκι, το Βασιλάκο, το Γιαννη.
Πολιούχος Αγιος του χωριού είναι ο Αγιος Δημήτριος πετρόχτιστη εξωτερικά διατηρει τον παραδοσιακό βυζαντινό αρχιτεκτονικό ρυθμό της βασιλικής με τρούλλο.Εσωτερικά εντυπωσιάζει η έλλειψη τοχογραφιών που αναπληρώνεται από ένα έντονο γαλάζιο που παραπέμπει κατευθείαν στον ουράνιο θόλο του Υψίστου. Άλλα εξωκκλήσια που φανερώνουν την ευσέβεια των ανθρώπων είναι η Παναγίτσα στη θαυματουργική εικόνα της οποίας καταφεύγουν οι πιστοί και εναποθέτουν τις ελπίδες τους. Γιορτάζει στις 15 Αυγούστου την ημέρα της Κοίμησης της θεοτόκου με πολιτιστικές εκδηλώσεις. Υπάρχουν και άλλα εξωκκλησια που είναι αφιερώμενα στον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο στους Ταξιάρχες καθώς και στη Αγία Βαρβάρα που γιορτάζει μέσα στο στρατόπεδο του πυροβολικού. Πιο ψηλά στο βουνό της Μαυρινόρας εχει κτιστει σε ένα καταπράσινο περιβάλλον το εκκλησάκι της Αγίας Κυριακής.Το μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσοπηγής υποδέχεται κάθε πιστό που καταφεύγει να ξεδιψάσει πνευματικά και να ανακουφιστεί ψυχικά.
Στο χωριό λειτουργεί νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο.Τα παιδια του γυμνασίου και του λυκείου μεταφέρονται καθημερινά με το λεωφορείο της κοινότητας και φοιτούν στα σχολεία του Καπανδριτίου.Στο χωριό δραστηριοποιειται ο Λαογραφικός πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Πολυδενδρίου και ο αθλητικός Συλλογος με την ποδοσφαιρική ομάδα του Μαυρου Αετού που προπονείται στο δικό του γηπεδο στη Μαυρινόρα. Στη ρεματια Λιούμη Μαθ που αποτελεί και το φυσικό σύνορο του με το Καπανδρίτι υπάρχει το γήπεδο του μπάσκετ και ο χώρος αποτελεί κέντρο ψυχαγωγίας όπου πραγματοποιούνται τα πολιτιστικα δρώμενα του καλοκαιριού. Απέναντι ακριβώς είναι και το οινοποιειο Εμιρζά.